Beschrijving CELERINA

Weg van de drukte, dichtbij het gebeuren:


Celerina – The sunny side of St. Moritz

Midden in het geliefde vakantiegebied Engadin/St.Moritz en ingebed in het zonnige hooggelegen dal ligt op 1730 meter hoogte Celerina. Het vredige dorpje in het Engadin geniet elk jaar van ong. 1800 uur zon en daar kunnen vele andere plaatsen in Zwitserland alleen maar van dromen. Ondanks de nabijheid tot St. Moritz heeft Celerina haar oorspronkelijke charme weten te behouden. Vakantiegangers uit heel Europa stellen het op prijs, weg van de drukte, maar toch dichtbij het gebeuren te zijn. Vooral gezinnen met kinderen, wandelaars, mountainbikers, golfers, wintersporters en alpine Wellness-gasten genieten van het omvangrijke aanbod aan sport en vrije tijd, natuur en cultuur voor het oprapen en culinaire hoogstandjes uit de traditionele keuken.

In 1139 komt Celerina, dat in de Romaanse landstaal "Schlarigna" wordt genoemd, voor het eerst in de annalen voor. Vandaag de dag is het trots op haar geschiedenis. De retoromaanse cultuur en gewoonten zijn in de gemeente nog steeds zichtbaar en worden in ere gehouden. Ook het traditionele kunsthandwerk en de gastronomische gastvrijheid spelen in Celerina een belangrijke rol en inspireren elk jaar talrijke vakantiegangers.

Voor de sportliefhebbers is Celerina zowel in de zomer als in de winter een paradijs. In de warme maanden kan men mountainbiken, vliegvissen, tennissen, golfen of zwemmen in de meren. Natuurlijk behoren ook wandelingen, onder andere in het grootste nationale park van Zwitserland inclusief observaties van wilde dieren, tot het omvangrijke activiteitenprogramma.

In de winter zorgen moderne bergtreinen voor directe toegang tot het skigebied Corviglia/Marguns, waar in 2003 de wereldkampioenschappen alpineskiën werden gehouden, dat als één van de populairste skigebieden ter wereld geldt. De ligging op 1750 tot 3303 meter boven NN garandeert de beste sneeuwomstandigheden. 88 afdalingen met zeer verschillende moeilijkheidsgraden en pistes met een totale omvang van 350 km bieden voor elk wat wils. Op het ruim uitgebouwde afdalingsparcours komen skiërs en snowboarders tijdens het gehele seizoen direct in het dorp. Snowboardfans kunnen daarnaast genieten van een Fun Park en een Halfpipe.

Voor Langläufer biedt de "Sonnenloipe" in Celerina optimale omstandigheden voor rustige rondjes op de hoogvlakte in het Oberengadin. Op de brede marathonloipe vindt elk jaar op de tweede zondag in maart de Engadin-skimarathon plaats. Een ander hoogtepunt van de regio: de wereldwijd unieke bobsleebaan van natuurijs "Olympia Bobrun St. Moritz-Celerina", die honderd jaar geleden voor het eerst werd gebouwd en ieder jaar weer herrijst. Verder vormt de skeletonbaan "Cresta Run St. Moritz-Celerina" een buitengewone uitdaging voor extreem dapperen.

Celerina is zeer geliefd bij gezinnen: in de winter worden kinderen in de ski-kleuterschool met "Kids Park" en in beginnerscursussen op speelse wijze de noodzakelijke technieken aangeleerd. In de zomer is er voor de kleintjes een optimaal afgestemd aanbod aan sport en vrije tijd. Verder vinden elk jaar in de herfst de "Celerina Kinder Plauschwochen" (babbelweken) plaats met vele activiteiten en zeer gunstige aanbiedingen voor gezinnen.

Als compensatie voor het actieve programma biedt Celerina ontspannings- en Wellnessmogelijkheden en - het hele jaar door - een evenementen-programma dat zich kan laten zien. Muziek, en dan vooral jazz, wordt met een hoofdletter geschreven. Jazzvrienden en muzikanten uit de hele wereld treffen elkaar bijvoorbeeld tijdens het traditionele "Celerina New Orleans Jazz Festival", dat elk jaar in augustus wordt gehouden. Men speelt in de open lucht: op het dorpsplein, in de bergen of in de hotels. Tijdens de culturele zomer ENGADIN/St.Moritz zijn de concertzalen en kerken in de regio gevuld met uitstekende ensembles en solisten uit de internationale kamermuziek. Maar ook in het winterseizoen maken jazz- en symfonieconcerten alsmede kunsttentoonstellingen en seminars deel uit van het culturele programma.

Celerina-overzicht
Aantal inwoners: 1520
Ligging: Engadin, 1730 m boven NN
Afstanden: 200 km van Zürich, 360 km van München

Hotels: 814 bedden, 2-4 sterren
Vakantiebungalows: 1130 bedden
Groepsovernachtingen: 420 bedden
Restaurants: 15
Conferenties/congressen: Conferentie-/congresruimten voor 12 t/m 600 personen

Hoogste bergstation: Corvatsch, 3303 m boven NN
Transportinstallaties: Corviglia-Marguns: 6 sleepliften, 11 stoeltjes-, 2 lucht-,
1 gondel-, 2 staande kabelbanen
Ski Engadin: 27 sleepliften, 18 stoeltjes-, 7 lucht-,
1 gondel-, 3 staande kabelbanen
Vervoerscapaciteit: Corviglia-Marguns: 30.100 personen per uur
Ski Engadin: 65.000 personen per uur
Langste afdaling: 10 km, gletsjerafdaling Morteratsch
Km piste: Corviglia-Marguns: 61km
Ski Engadin: 350 km
Loipen: 180 km, totale loipenlengte in het Oberengadin
Snowboard: Halfpipe en Fun Park
Winterwandelpaden: 150 km

Nadere informatie
Persberichten en fotomateriaal vindt u op www.alavia.net in het persgedeelte. Voor aanvullende informatie en bij vragen kunt u contact opnemen met:


Celerina Tourismus
CH-7505 Celerina
Telefon:+41(0) 81 830 0011
Fax:+41(0) 81 830 0019
24 h Info-Telefon: 0818 300 010
E-Mail: info@celerina.ch
Internet: www.celerina.ch
alavia gmbh
Edda Euler; Dirk Dembski
Volmerswerther Straße 53
D-40221 Düsseldorf
Tel: (02 11) 30 06 54 23
E-Mail:edda.eulerl@alavia.net
Internet: www.alavia.net