Celerina: Veelzijdig sportaanbod


Wintergenot aan de zonnekant van de Engadin

Zonnig wintergenot in een ondergesneeuwde droomomgeving: juist bij de start van het hoogseizoen presenteert Celerina zich van haar mooiste kant. De in het hoogdal van de Oberengadin gelegen plaats in de buurt van het mondaine St.Moritz biedt een uitermate veelzijdig sportaanbod, gaande van skiën en snowboarden op Corviglia-Marguns over langlauf, winterwandelingen tot zelfs het beoefenen van ongewone sporttakken zoals Skeleton of Curling - hier staan geen grenzen op de bewegingsdrang van de gasten. De bijzondere hoogteligging van het idyllische plaatsje op 1.730 meter en ingenieuze besneeuwingsystemen garanderen sneeuwzekere wintersportvoorwaarden van eind november tot midden april. Maar dat is niet alles: Celerina heeft met 1.800 zonuren per jaar ook een zeer gunstig klimaat.

De locale skibond Corviglia St. Moritz-Celerina opent voor sportieve gasten dalingen met alle moeilijkheidsgraden op hoogten tot 3.057 meter boven zeeniveau. Een stoeltjeslift rijdt direct uit het hart van de plaats naar het met 61 pistekilometer grootste samenhangende skigebied van de Engadin, dat sinds de modernisering van de installaties ter gelegenheid van het WK voor Alpijns Skiën 2003 uitsluitend over de meest moderne liften beschikt. In totaal kunnen de gasten op de Corviglia zich door twee luchtkabelbanen, twee stationaire kabelbanen, één stoeltjeslift en 11 zetelbanen naar mooie uitzichtpunten laten dragen. Sinds het winterseizoen 2005/2006 bevindt zich hier bovendien de eerste kindveilige vierpersoonsstoeltjeslift van Zwitserland, waarmee de kleine skiërtjes vanuit Celerina veilig naar boven worden gebracht. Automatisch klapbare en gepolsterde veiligheidsbeugels zorgen voor vastigheid in het zitgedeelte. Vervolgens brengen sleep-en schotelliften beginners en de aanwas naar de oefenpistes. Een uitgebreid netwerk van besneeuwingsinstallaties garandeert uitstekend voorbereide pisten, waardoor het hele seizoen afdalingen in het dal tot voor de huisdeur mogelijk zijn. Zowel beginnelingen als gevorderden hebben op de  Corviglia ruimte voor een onbeperkt genot op de pisten, en bovendien worden er ook buitengewone uitdagingen geboden. Zo kan op de zwarte afdeling van de Fuorcla Grischa razendsnel naar het dal afgedaald worden, maar gelijktijdig ook een variante met gemiddelde moeilijkheidsgraad gekozen worden: de met meer dan zeven kilometer langste doorlopende piste van de Engadin, dalend naar Celerina. Wie afwisseling zoekt kan door de aankoop van een skipas voor meerdere dagen van alle bergbanen in de skiregio ENGADIN/St. Moritz gebruik maken – en daarmee in totaal 350 kilometer pisten. Daarbij lokt vooral het heerlijke uitzicht op Diavolezza of Corvatsch, die de hoogste toppen van de Oost-Alpen rond de Piz Bernina (4.049 meter) grijpbaar naderbij brengt. Voor gasten die ’s nachts actief zijn raden wij de afdaling bij de Corvatsch Snow Night op de met 4,2 kilometer langste verlichte nachtskipiste van Zwitserland aan.

Snowboard liefhebbers vinden rondom Celerina eveneens hun gading voor hun "Airs": Op de Corviglia kunt u in het fun-park oefenen of op de grote boomloze steile hellingen de pisten afdalen. Het terrein is ook uitstekend geschikt voor diepsneeuwexcursies.

Wie in de plaats van supersnelle downhill spektakels de voorkeur geeft aan de smalle planken kan voor de huisdeur op ontdekkingstocht door het loipenlandschap van de Engadin trekken. Op 180 kilometer klassiek gespoorde en 150 kilometer voor de skatingtechniek voorbereide loipen glijden de beoefenaars van langlauf door het imposante hooggebergte - hetzij zacht op de dichtgevroren meren, hetzij afdalingen en beklimmingen in het Stazerwald of het Val Roseg dal.

Na vermoeiende langlaufroutes komt snel de wens om uit te rusten en zich te ontspannen. Daarvoor zijn vooral de in totaal 150 kilometer lange winterwandelwegen geschikt, die rondom Celerina voorbij aan talrijke uitzichtpunten of bezienswaardigheden leiden. De uitzichtberg Muottas Muragl opent de blik over de volledige hoogvlakte tot Maloja en strekt de schoonheid van de natuur in al haar overvloed aan de voeten van de wandelaars uit. Deze berg kan eenvoudig en comfortabel met een stationaire kabelbaan bereikt worden. Wandelingen naar de Stazersee of in de talrijke zijdalen zoals Val Fex zijn ook de moeite waarde. Daar staan ook paardensleeën als romantische alternatieven voor de voettocht klaar.

Naast deze klassieke winteractiviteiten biedt Celerina echter ook alternatieven die vakantiegangers tevergeefs in andere wintersportplaatsen zoeken. Op de enige bobsleebaan van natuurijs ter wereld kan met behulp van een piloot razendsnel in de bolslee naar het dal gereden worden. Zeer moedige gasten storten zich, hoofd vooruit, op de skeletonslee van St.Moritz naar Celerina. Maar er bieden zich ook rustige opties aan: curling of ijsstokschieten is aanbevolen voor koele strategen, terwijl ijsprinsessen in de openlucht ijsbaan hun rondjes kunnen draaien.

Een volledig geslaagde dag in de sneeuw eist natuurlijk eveneens oorspronkelijke hutten die zowel culinaire hoogstandjes als traditionele fast food gerechten bieden. Op Corviglia-Marguns komt de gast daarbij snel aan zijn trekken: 14 restaurants, berghutten en bars wijden de gast in de plaatselijke specialiteiten van de regio in, en bevredigen ook hoge eisen. Meerdere gourmetrestaurants, maar ook goedkope alternatieven zorgen voor het welzijn van de gasten. Wie graag uitgelaten feest viert moet een bezoek aan één van de sneeuwbars van het skigebied plannen die in een stemmingsvolle atmosfeer een groot gamma alcoholische en niet alcoholische dranken aanbieden.

Zonder een knusse verblijfplaats is het wintergenot maar half zo mooi. In Celerina zijn er comfortabele hotels van elke prijscategorie, rustieke groepsovernachtingen en vakantiewoningen voor elke smaak. Liefhebbers van de traditionele Engadiner stijl komen in het first-class-hotel Cresta Palace of in het Chesa Rosatsch optimaal aan hun trekken. Voor trendsetters is het designhotel Misani ook een aanrader. Het hotel stond onlangs in de hotel-rating van het tijdschrift FOCUS en wel bij de TOP 500-hotels in de wereld. En vanaf december 2006 krijgt Celerina er weer een hoogtepunt bij. Dan wordt de architectonisch briljante nieuwbouw van de INN LODGE gevierd. Op meer dan 4.000 vierkante meter biedt het All in One-hotel voor elke portemonnee eersteklas accommodatiemogelijkheden voor liefhebbers van design.

Korte beschrijving Celerina:
Midden in het geliefde vakantiegebied ENGADIN/St.Moritz en ingebed in het zonnige hooggelegen dal ligt op 1730 meter hoogte Celerina. Het vredige dorpje in het Engadin geniet elk jaar van ong. 1800 uur zon en daar kunnen vele andere plaatsen in Zwitserland alleen maar van dromen. Ondanks de nabijheid tot het mondaine St. Moritz heeft Celerina haar oorspronkelijke charme weten te behouden. Vakantiegangers uit heel Europa stellen het op prijs, weg van de drukte, maar toch dichtbij het gebeuren te zijn. Celerina biedt in elk seizoen een omvangrijk programma aan sport en vrije tijd, natuur en cultuur voor het oprapen alsmede culinaire hoogstandjes uit de traditionele keuken.

Nadere informatie
Persberichten en fotomateriaal vindt u in het Download-gedeelte onder www.alavia.net. Neem voor overige informatie contact op met:


Celerina Tourismus
Stefan Sieber

CH-7505 Celerina
Telefon:+41(0) 81 830 0011
Fax:+41(0) 81 830 0019
E-Mail: stsieber@celerina.ch
Internet: www.celerina.ch

alavia gmbh
Elke Möckel
Volmerswerther Straße 53
D-40221 Düsseldorf
Tel: (02 11) 30 06 54 10
E-Mail:press.celerina@alavia.net
Internet: www.alavia.net