Winterportret - NationalparkRegion Hohe Tauern Osttirol

Sneeuwgenot in het NationalparkRegion Hohe Tauern Osttirol


Plezier op de pistes en wintergeluk

Het aan de zuidkant van de Alpen gelegen NationalparkRegion Hohe Tauern Osttirol verandert tijdens de winterperiode in een mekka voor liefhebbers van de wintersport. Op goed aangelegde pistes de hellingen naar beneden glijden of op langlaufskiën de ongerepte winterbergwereld ontdekken - ver verwijderd van het massatoerisme vinden hier wintersportfans niet alleen korte wachttijden aan de bergbanen, maar ook het gevoel van rust en vredigheid in de oorspronkelijke, besneeuwde natuur. Van dit laatste genieten sneeuwvrienden ook naast de pistes tijdens wandelingen, voettochten of ritten in de koets. Alleen, met zijn tweeën of met de hele familie: vakantie in het NationalparkRegion Hohe Tauern Osttirol kan veelzijdig en afwisselend gevormd worden.

Bij zonnig winterweer voor een betoverend decor van bergtoppen over uitstekend aangelegde en verzorgde pistes skiën, zo stellen de stamgasten van het NationalparkRegion Hohe Tauern Osttirol hun vakantiegeluk op punt. Talrijke afdalingen met alle mogelijke moeilijkheidsgraden, deels verlicht, bieden een onbeperkt ski- en snowboardplezier. Krachtige sneeuwkanonnen zorgen in de skigebieden voor zeer goede verhoudingen op de pistes - afdalingen tot voor de huisdeur zijn het hele seizoen mogelijk.

Het skigebied Brunnalm bij St. Jakob in het Defereggental (1.400 tot 2.525 meter hoogte) met in totaal 27 kilometer afdalingen draagt dankzij zijn bijzonder goede pistes het Tiroler kwaliteitslabel. De in totaal zeven liftinstallaties, waaronder ook een nieuwe zetelbaan met zes plaatsen met kap, bezitten een capaciteit van maximum 10.700 personen per uur. Ook de 35 kilometer pistes van het Matreier Goldried skigebied zijn met het Tiroler kwaliteitslabel onderscheiden. Met één van de meest moderne eenkabelbanen voor acht personen komen ski- en snowboarders in slechts acht minuten in richting skipas op 2.120 meter. Van de Cima Ross gaat het over de 12 kilometer langste dalafdaling rechtstreeks terug naar Matrei in Oost-Tirol. Omringd door het panorama van de drieduizend meter van de Schober- en Großglocknerberggroep dalen wintersportfans op de skiberg Glocknerblick bij Kals am Großglockner op in totaal 28 kilometer pistes in het dal. Snowboarders, die zich bij de freestyle willen uitleven, vinden naast het geliefde funpark op de Brunnalm, één van de beste snowboardgebieden van Tirol, ook op de skiberg Glocknerblick een attractief terrein voor snelle slides en gewaagde sprongen.

Naast de drie grote skigebieden zijn er voor kinderen en beginnelingen ook verschillende grote sleepliftinstallaties, bijvoorbeeld in Prägraten am Großvenediger, Virgen of Hopfgarten in het Defereggental. De kleintjes zijn enthousiast over het familievriendelijke Matreier Goldried skigebied met "Bobo's Kinderclub" met avontuurlijke transportband, kinderspeelpark met verwarmingslokaal en een uitgebreide skizone voor kinderen. Maar ook in skikindertuin in St. Jakob in het Defereggental of in het kinderparadijs "Dorferfelder" in Kals am Großglockner zorgen op kinderen afgestemde aanbiedingen voor leuke en onderhoudende uurtjes in de sneeuw. Tijdens aan de leeftijd aangepaste skiwedstrijden kunnen de kids hun aangeleerde skikunsten bewijzen.

Ook voor langlaufers biedt het NationalparkRegion Hohe Tauern Oost-Tirol oorspronkelijke winteravonturen. In totaal 26 trajecten leiden over 160 kilometer over wijde, zonnige vlakten en door romantisch ondergesneeuwde wouden. De loipen in het Kalsertal en in Prägraten am Großvenediger zijn met het Tiroler loipenkwaliteitslabel onderscheiden. Hoogte- en panoramaloipen, bijvoorbeeld bij het Matreier Tauernhaus (1.500 meter) of op de Staller Sattel bij St. Jakob in het Defereggental (2.000 meter), openen het zicht op de dalketel. Dat ook professionelen deze kwaliteiten weten te waarderen, bewijst de jaarlijkse Internationale Deferegger Schwarzach-langlaufwedstrijd.

Nog hoger gaat het bij de begeleide skitours, die fitte natuurvrienden onvergetelijke avonturen in de natuur beloven. Zo leidt de hoogste skitour van Oostenrijk onder leiding van de berg- en skilerarenvereniging Kals am Großglockner naar de hoogste berg van de Alpenrepubiek (op een hoogte van 3.798 meter). De zes dagen durende skiroute "Hoch Tirol" is ook voor ervaren deelnemers een uitdaging: een indrukwekkende doortocht door het skihooggebergte omvat met de Großglockner en de Großvenediger de mooiste en de hoogste toppen van de Oostalpen. Tijdens de in totaal 140 kilometer lange mars wordt een hoogteverschil van zeggen en schrijven 18.480 meter overwonnen.

Minder vermoeiend en een bijna spirituele belevenis zijn de door het Nationalpark Hohe Tauern georganiseerde sneeuwschoenwandelingen door het glanzende diep ondergesneeuwde landschap of romantische wandelingen op ruime wandelwagen. Dat sneeuwhoenen, vossen en sneeuwhazen daarbij de weg van de gasten kruisen, is helemaal niet zelden!

Wat een leute, voor de hele familie: rodelen! De vier dalen van het NationalparkRegion Hohe Tauern Osttirol bezitten in totaal tien trajecten die zowel langzame als razendsnelle afdalingen mogelijk maken. De met vier kilometer langste is de rodelbaan Oberholz bij de Jausenstation Speikbodenhütte. Op de rodelbaan Boden Alm met een hoogteverschil van 600 meter komt men echt in het ritme. De verlichte rodelbaan Alpe Stalle is daarentegen romantisch. Sfeervol en voor de ene of andere misschien een beetje griezelig is rodelen bij volle maan. Wanneer in een heldere winternacht een zilverachtige sluier over het landschap trekt en in de verte de bergtoppen oplichten krijgen zowel sleeritten als nachtelijke wandeltochten een heel eigen karakter ...

Ook ijsstokschieten, schaatsen en droomachtige ritten in de paardeslee zijn andere activiteiten voor een afwisselende wintervakantie. Naast onbeperkt individueel sneeuwgenot vinden tijdens de winterperiode ook talrijke verschillende evenementen plaats: zeer geliefd is bijvoorbeeld het traditionele Gasslrennen in Matrei in Osttirol, een grote paardensportdag met sleewedstrijden.Overzicht: het NationalparkRegion Hohe Tauern Osttirol in de winter

Grootte: 610 km2, waarvan ongeveer 350 in de kern- en 260 in de buitenzone
Ligging: ten zuiden van de hoofdkam van de Alpen
Afstanden: 216 km van München, 179 km van Innsbruck
Dalen/plaatsen: Iseltal, Virgental, Defereggental, Kalsertal
Iseltal: Matrei in Osttirol/Huben (1.000 m): 4.900 inwoners
St. Johann in Walde (750 m): 300 inwoners
Virgental: Virgen (1.200 m): 2.126 inwoners
Prägraten am Großvenediger (1.312 m): 1.274 inwoners
Defereggental: St. Jakob (1.389 m): 1.008 inwoners
St. Veit (1.500 m): 791 inwoners
Hopfgarten (1.107 m): 839 inwoners
Kalsertal: Kals am Großglockner (1.325 m): 1.340 inwoners
Hotels/Pensionen/Gasthöfe: 178
Hütten/Herbergen: 43
Privatvermieter: 279
Ferienwohnungen: 498
Campingplätze: 4
Restaurants/Gasthäuser: 91
Bergbanen: Bergbanen Kals am Großglockner: 3 zetelliften, 3 sleepliften
Bergbanen St. Jakob in Defereggen: 2 zetelliften, 1 kabelbaan,
4 sleepliften, Tiroler Pistekwaliteitslabel
Matreier Goldried bergbanen: 3 zetelliften, 1 kabelbaan,
4 sleepliften, verlichte skipiste tot 24:00 uur
Tiroler Pistekwaliteitslabel
Capaciteit:

Bergbanen Kals am Großglockner: 6.500 p./h
Bergbanen St. Jakob in Defereggen: 10.700 p./h
Matreier Goldried bergbanen: 9.000 p./h

Hoogste bergstation: Bergstation Almspitz in het skigebied Brunnalm, Defereggental (2.525 m)
Kilometers pistes: 90 km
Langste dalafdaling: Dalafdaling Cima Ross (12 km, Matreier Goldried skigebied)
Snowboard: 2 funparks met jumps, slides en wave rides
Loipen: 160 km, 26 routes - Tiroler Loipenkwaliteitslabel
IJsstok-/ijsloopbanen: 13
IJsklimmen: Prägraten am Großvenediger
Winterwandelpaden: 125 km
Rodelbanen: 15 (41 km), deels verlicht en besneeuwd

Meer informatie
Persberichten en fotomateriaal vindt u onder www.alavia.net in de perszone. Voor bijkomende informatie en bij vragen gelieve zich te wenden tot:
.

 

Nationalparkregion Hohe Tauern Osttirol
Doris Erlsbacher
A-9963 St. Jakob im Defereggental
Telefon: +43(0)4873-63600
E-Mail: doris.erlsbacher@hohetauern-osttirol.at
Internet: www.hohetauern-osttirol.at
alavia gmbh
Sandra Gässler
Volmerswerther Straße 53
D-40221 Düsseldorf
Tel: +49(0)211-300654 33
E-Mail:press.hohetauern-osttirol@alavia.net
Internet: www.alavia.net